poniedziałek, 19 września 2016

Dzika spiżarnia. Sergei Boutenko [Izabelka]

TYTUŁDzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących
AUTOR: Sergei Boutenko
WYDAWNICTWO: Vivante
GATUNEK: poradnik

Zdjęcie autorskie Izabeka
Świetna książka!
Nawet jeśli potraktować ją z przymrużeniem oka.
Autor, w sposób dla mnie przekonywujący, przedstawia zalety chwastów. I nie tylko. On używa określenia dzikie rośliny jadalne. Jasno i prosto ukazuje zasady zbierania roślin, uświadamia nam, że istnieją też trujące rośliny, a nawet przestawia narzędzia niezbędne do zbierania roślin.
Rozdział Polowy przewodnik po roślinach jadalnych jest napisany zwięźle, profesjonalnie, przejrzyście, ciekawie i z humorem. 
Autor zachwala zalety takich roślin jak: koniczyna, mniszek pospolity, szarłat, mięta, koziobród, szczaw polny, mlecz, dzika róża i wiele innych.
Zaletą tej książki są też piękne zdjęcia.
W rozdziale z przepisami super potrawy z dzikich roślin jadalnych: smoothies, sałatki, pasty, zupy.
Ja akurat zrobiłam smoothies z dzikiej mięty, pokrzywy, natki pietruszki, szpinaku, kiwi i chia. Pychotka.
Aż mój wszystkożerny labrador się nim zainteresował...
Dziką spiżarnię warto, a nawet trzeba przeczytać, ale stosować się do zaleceń autora już niekoniecznie.
Polecam !

Zdjęcie autorskie Izabelka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz